O šoli

 

davca1

 

Davča je po površini najdaljša slovenska vas, ki danes šteje okrog 280 prebivalcev. Od tega ima 38 šoloobveznih otrok. PŠ Davča obiskuje letos 15 otrok.

Podružnična šola Davča stoji v vaškem središču, kjer je tudi cerkev, župnišče in etnografski muzej. Šolo obiskujejo otroci od 1. do 5. razreda iz okoliša Davče (Zgornja, Spodnja, Osojna Davča in 1 učenec iz Gorenjih Novakov). Od 6. razreda dalje se otroci vozijo v 18 km oddaljeno centralno šolo Železnike.

V šolo je bilo v zadnjih letih zelo veliko investirano. Leta 2014 je bila energetsko obnovljena. V letošnjem poletju je bila zamenjana tudi strešna kritina  z novimi letvami, pri tem pa so bili odstranjeni tudi vsi odvečni in že ne več delujoči dimniki. Že nekaj let se šolo ogreva z biomaso od sosednje kmetije. Šola je dokaj dobro opremljena. Temeljito je bil popravljen rezervoar za pitno vodo. Montiran je števec ob rezervoarju. Urejeno je igrišče za šolo, ki ga koristimo vsi krajani za popoldansko rekreacijo, učenci pa za športno vzgojo. Pod šolo je otroško igrišče z igrali, posajena so bila drevesa, urejena je ograja, kotiček za pouk na prostem. Na spodnjem delu zelenice je urejen zeliščni vrt, s katerim smo sodelovali v projektu Babica pripoveduje o zeliščih.

Želimo si, da se število učencev ohranja, čeprav bo to težko, kajti  nimamo podaljšanega bivanja, v katerega  bi se otroci po končanem pouku lahko vključili. Otroci so od šole zelo oddaljeni, zato je v šolo in nazaj domov organiziran šolski prevoz otrok. S tem smo precej otrok obdržali na podružnici. Zavedamo se, ko se šola v vasi zapre, izgine še zadnja povezanost med krajani.